Kvalitní potraviny? Postavte si foliovník

Máte pocit, že kedlubny z obchodu (nebo hůř – ty od souseda) chutnají nějak podezřele lépe než ty vaše? Jsou vaše mrkve tak malé, že jich do polévky musíte dát rovnou dvacet, aby tam vůbec byly cítit? Není nad ten pocit, když si sami vypěstujete něco, z čeho pak máte opravdu radost. Řešení na vaše nesnáze je jednoduché. Postavte si foliovník a můžete být pak na sebe hrdí rovnou dvojnásob.

 

Výhod je spousta

Na foliovníku je nejlepší, že to, co v něm hodláte pěstovat, bude nejen velmi chutné nebo dostatečně velké, ale můžete to mít i mnohem déle, než venku na zahradě. Brzy na jaře můžete začít zasévat. Sklízet postupně můžete až v hodně pokročilém podzimu. Stavba této praktické “chaloupky” je navíc velmi levná a jednoduchá. Postavit foliovník není žádný kumšt. Berte to jako výzvu a uvidíte, že to zvládnete.

Jak začít?

Nejprve zauvažujte nad tím, jak by měl být foliovník velký. Pokud máte v plánu pěstovat jen pár druhů zeleniny nebo ovoce, možná vám bude stačit jen úplně malinký. Výhodou je, že ho pak můžete různě přenášet. Pokud se však rozhodnete, že chcete mít například ještě na podzim čerstvé květiny, postavte si větší.

Základem je současně i zvážení toho správného místa. To by mělo být velice slunné. Sluneční paprsky rostlinám velkou měrou dopomáhají jak k velikosti, tak i k chuti. Pokud máte možnost, postavte foliovník do závětří.

Vyrobte si kostru

Popřemýšlejte o tvaru. Existují varianty, kdy stačí jen udělat obdélníkový základ a k tomu přidat ohýbané tyčky. Pokud však chcete klasický “áčkový” tvar, krásně si vystačíte s pár deskami dřeva. Aby byla výroba foliovníku co nejlevnější, můžete zkusit použít například desky z palet. Ty se hodí spíše pro menší varianty.

Zvážit je potřeba i to, jak se budete do foliovníku dostávat. To se samozřejmě také dost odvíjí od velikosti. Velké foliovníky můžete vybavit otvorem podobným klasickým dveřím. Časté řešení je i otevírání ze shora za použití kvalitních pantů.

Vyberte tu správnou pokrývku

Foliovník není skleník, tudíž je jeho životnost značně omezenější. Díky správné folii ji však můžete prodloužit na několik let. V rámci finančních možností se jistě nabízí přehodit kostru foliovníku klasickým igelitem o šířce 0,1 mm. Ten vám však se štěstím vydrží maximálně jednu sezónu. Je proto potřeba pořídit folii, která něco vydrží.

 

Nejlepším řešením je pořídit perlinku – folii s UV filtrem. Je o něco silnější, takže dokáže odolat nešvárům počasí a zároveň uvnitř udrží mnohem déle teplo, než by tomu bylo u běžného igelitu. Přijďte do prodejny s řemeslnickými potřebami na ulici Cejl 3 v Brně a vyberte si. Rádi vám poradíme i s výrobou foliovníku.

Pusťte se do toho! Ušetříte za nekvalitní potraviny a budete mít radost z vlastní zručnosti.

 

Líbil se Vám tento článek?

Nyní můžete odebírat náš e-mailový magazín s podobnými články! Stačí nej zaškrtnout svůj zájem ve formuláři.



Nahoru Zpět na seznam rad a tipů